Транспортний засіб категорії N2. Розробка карданної передачі та аналіз підвісок вантажних автомобілів - Шпак, Костянтин Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – карданна передача автомобіля N2. Підвіска автомобіля неперервно удосконалювалась. Особливої довершеності вона набула в останні десятиліття. Проте, якогось єдиного навіть схемного вирішення підвіски — такого, яке можна було б беззастережно вважати найраціональнішим, — не існує. Тож загальні принципи досконалого підвішування вимушено втілюються у певній конструктивній різноманітності. Від схеми підвіски істотно залежать: принципи компонування та масові параметри автомобіля; плавність його руху; стійкість та керованість руху тощо. Сучасні підвіски, окрім виконання тривіальних функцій, забезпечують також належну безпеку руху, ізоляцію кузова від дорожнього шуму й жорсткого кочення радіальних шин, сприятливий розподіл навантаження на раму чи кузов, можливість регулювання рівня розташування кузова. Результати кваліфікаційної роботи можуть бути використані в навчальному процесі і при проектуванні нових автомобілів. Мета проекту – розробка карданної передачі транспортного засобу категорії N2, аналіз та підвісок вантажних автомобілів. Метод дослідження – аналітичний за допомогою наукових підходів і класичних теорій.
Keywords: карданна передача; хрестовина; шліцьовий вал; вилка кріплення; незалежна підвіска; амортизатор; пневматична пружина; залежна підвіска; багатоважільна підвіска