Дослідження еволюції підходів до аналізу змісту результативності діяльності - Догадайло, Я. В.; Суконна, Н. Г.; Dogadaylo, Ya.; Sukonnaya, N.; Догадайло, Я. В.; Суконная, Н. Г. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
У статті досліджено еволюції підходів до аналізу змісту поняття «результативність» вітчизняними та закордонними вченими за останні тридцять років. Аналітичним матеріалом стали двадцять шість літературних джерел, вибраних на підставі наявного алгоритму дослідження, що передбачає дослідження не менш ніж вісімнадцяти думок експертів з питання, що досліджується. Визначено, що останні п’ять років спостерігається певна єдність думок щодо суттєвої ознаки поняття «результативність», тому саме поняття будуть предметом подальшого дослідження.. У процесі роботи подальший розвиток отримало визначення змісту поняття «результативність діяльності підприємства» за допомогою комплексного врахування її призначення, всебічності, взаємозв’язку чинників загального середовища підприємства та особливостей функціонування підприємств у сучасних умовах ринкової економіки. Результативністю діяльності підприємства запропоновано визначати категорію, що характеризує успіх підприємства в умовах ринку є комплексним результатом його діяльності, що відображає рівень досягнення та правильність поставленої мети з мінімально можливими витратами та помилками. Для отримання зазначених вище результатів були використані такі методи дослідження: історичний, узагальнення, абстрагування, порівняння, аналогії, моделювання, формалізації, аналізу, синтезу, дедукції, індукції, системний підхід, метод морфологічного аналізу, ранжування, контент-аналізу, групування та експертних оцінок. Здійснення управління результативністю діяльності підприємства на основі визначеного змісту цього поняття дозволить керівникам підприємства та їхнім підлеглим організовувати роботу підприємства відповідно до вимогам успішного розвитку в сучасних умовах. У подальшій роботі планується визначити перелік критеріїв результативності на підставі їхньої відповідності глобальній меті сталого розвитку до 2030 року.
Studying the evolution of approaches to consideration of the essence of performance
Исследование эволюции подходов к рассмотрению сущности результативности деятельности
Keywords: ефективність; результативність; успіх; діяльність підприємства; сталий розвиток; efficiency; performance; success; enterprise activity; sustainable development; эффективность; результативность; успех; деятельность предприятия; устойчивое развитие; 005.35:658.014.1; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2020.36.0.77