Дослідження електронних систем допомоги водію та оцінка їх ефективності - Пресняков, Микола Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета дослідження – підвищення безпеки руху транспортних засобів за рахунок впровадження електронних удосконалених системи допомоги водія ADAS та оцінки їх ефективності в різних дорожніх умовах. Об'єкт дослідження – процес дослідження електронних удосконалених системи допомоги водія ADAS та оцінки їх ефективності. Метод дослідження – методи наукового аналізу та синтезу електронних удосконалених системи допомоги водія, оцінка ефективності сенсорних технологій та основних систем безпеки ADAS. Дипломна робота присвячена актуальній тематиці, що дозволяє підвищити безпеку руху транспортних засобів за рахунок впровадження електронних удосконалених системи допомоги водія ADAS та оцінки їх ефективності в різних дорожніх умовах. Проведено дослідження сучасних ADAS, визначена їх класифікація. Визначені перспективи розвитку та впровадження підключеного автомобіля та автоматизованих транспортних засобів. Проведена оцінка ефективності сенсорних технологій ADAS шляхом розрахунку коефіцієнтів потенційної ефективності для відеокамер, лідара, радара та їх сумісної дії. Проведена оцінка ефективності роботи удосконалених систем допомоги водія ADAS. Результати дослідження демонструють про необхідність впровадження електронних удосконалених системи допомоги водія ADAS, які ефективно впливають на зниження аварійності на дорогах.
Keywords: електронні системи допомоги водія; безпека дорожнього руху; підключений автомобіль; автоматизовані транспортні засоби; ефективність; датчики; сенсорні технології