Застосування методів теорії планування експерименту для дослідження економічності пневмодвигуна - Філатова Г. Є.; Нікітченко, І. М.; Тесленко, Е. В.; Стрілець, М. В.; Савич, Д. В.; Fіlatova, Ganna Evhenіvna; Nіkіtchenko, Іhor Mykolajovych; Teslenko, Eduard Vіktorovіya; Strilets, Maksym Vasilyovych; Savich, Dmytro Vasyliovych (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті з використанням комп'ютерного моделювання в середовищі MATLAB проведено повний факторний експеримент для оптимізації робочого процесу пневматичного двигуна, під час якого здійснено аналіз впливу незалежних параметрів (кутів відкриття закриття клапанів) на його питому індикаторну витрату повітря. Під час експерименту отримано рівняння регресії другого порядку та визначено фактори та їхні взаємопоєднання, що впливають на параметр відгуку.
Application of methods of experiment planning theory for assessing the economy of a pneumo-engine
Keywords: факторний експеримент; пневматичний двигун; рівняння регресії; впускний та випускний клапани; factorial experiment; pneumatic engine; regression equation; intake and exhaust valves; 641.43; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.205