Визначення паливної ефективності легкових автомобілів з бензиновим двигуном - Коваленко, Максим Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета дослідження – підвищення паливної економічності автомобілів за рахунок впровадження прогресивної методики нормування, підтримки автомобіля в технічно справному стані та застосування технічних засобів для очищення форсунок. Об'єкт дослідження. Процес визначення паливних характеристик автомобілів в умовах експлуатації. Предмет дослідження. Параметри робочих процесів впорскування палива в двигуні автомобіля. Методи дослідження: детерміновані моделі математичного моделювання. В умовах експлуатації на витрату палива впливає тип паливної системи, технічний стан форсунок, режими роботи двигуна, атмосферно-кліматичні умови тощо. В роботі розглянуті сучасні конструкції систем впорскування бензину. Розглянута діюча та перспективна система нормування витрати палива. Виконано математичне моделювання витрати палива та отримані залежності, які можливо використовувати як діагностичні параметри. Проведено аналіз устаткування для діагностування форсунок та розроблено технологію оцінки працездатності на стенді. В роботі запропоновано технічне рішення проекту дільниці з обслуговування приладів системи живлення. Розроблені заходи з охорони праці, та проведено техніко-економічна оцінка проектних рішень.
Keywords: СТО; автомобіль; паливо; інжектор; дільниця; технологія; обладнання