Підвищення ефективності руху транспортних потоків на вулиці Павліченко в місті Біла Церква - Моргун, Артем Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У межах дослідження проаналізовано доцільність упровадження системи узгодженого світлофорного керування відповідно до концепції «зеленої хвилі», при цьому для підвищення ефективності функціонування світлофорних об’єктів виконано оптимізацію тривалості циклів і ключових фаз регулювання, а також передбачено облаштування додаткових смуг для виконання лівоповоротних маневрів. Оцінювання результативності запропонованих заходів здійснювалося на основі аналізу змін часу проїзду транспортних засобів на досліджуваній ділянці вулично-дорожньої мережі. За підсумками імітаційного моделювання встановлено, що впровадження «зеленої хвилі» дає змогу скоротити тривалість руху на 8 % у прямому напрямку та на 10 % у зворотному напрямку. Соціальний ефект від реалізації запропонованих рішень оцінено в обсязі 395307264 людино-годин на рік, при цьому отримані результати свідчать, що найбільш результативним є варіант організації «зеленої хвилі» з пріоритетом руху у зворотному напрямку, який забезпечує найвищу ефективність регулювання транспортних потоків.
Keywords: інтенсивність; регульоване перехрестя; транспортна модель; транспортний потік; час руху; швидкість