Удосконалення організації дорожнього руху на перехресті вул. Євгена Котляра – вул. Чоботарська - Крючок, Юлія Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – організація дорожнього руху на перехресті вул. Євгена Котляра – вул. Чоботарська. Предмет дослідження – вплив організації дорожнього руху на безпеку руху і величину затримки транспортних засобів. Мета роботи – розробка заходів щодо підвищення ефективності організації дорожнього руху на перехресті вул. Євгена Котляра – вул. Чоботарська. Метод дослідження – аналітичний. В роботі проведено порівняльний аналіз схем організації дорожнього руху на перехресті вул. Євгена Котляра – вул. Чоботарська. Отримані результати – запропоновані заходи щодо поліпшення організації дорожнього руху на перехресті вул. Євгена Котляра – вул. Чоботарська м. Харкова, а саме: впровадження світлофорного регулювання на даному перехресті. При впровадженні світлофорного регулювання кількість конфліктних точок знизилась, і перехрестя з небезпечного перейшло у розряд майже безпечного при першому варіанті реорганізації. При другому варіанті реорганізації – безпечне. З двох запропонованих заходів перший варіант є більш ефективним по величині середньої затримки на перехресті. Хоча транспортна затримка на перехресті при другому варіанті більша, ніж при першому, але ступінь небезпечності нижчий при другому варіанті. Капітальні витрати на реорганізацію дорожнього руху для двох варіантів однакові, та складають 605494,39 грн. Розроблені заходи можуть бути використані на практиці при реорганізації дорожнього руху на перехресті вул. Євгена Котляра – вул. Чоботарська м. Харкова з метою підвищення ефективності організації дорожнього руху на нерегульованому перехресті.
Keywords: інтенсивність транспортного потоку; конфліктні точки перехрестя; затримки транспортних засобів; перехрестя; світлофорне регулювання; безпека дорожнього руху