Дослідження впливу технічного стану елементів тракту подачі повітря дизельного двигуна на витрату пального легкового автомобіля - Пісковський, Даніїл Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є експериментальне визначення впливу технічного стану та опору повітряного фільтра на параметри роботи дизельного двигуна із системою паливоподачі Common Rail, а також оцінка зміни витрати палива, ефективності згоряння та екологічних показників у процесі експлуатації автомобіля. Об’єкт дослідження – процес роботи дизельного ДВЗ автомобіля Volkswagen Transporter T6 2.0 TDI, обладнаного системою впорскування палива типу CR, у різних режимах експлуатації та технічного стану впускної системи. Предмет дослідження – вплив технічного стану та опору повітряного фільтра на параметри впускної системи, показники ДМРВ, тиск у паливній рампі системи CR, витрату палива й ефективність роботи дизельного ДВЗ автомобіля. У межах виконаної роботи: розроблено рекомендації щодо удосконалення стендової діагностики гальмівних систем, включаючи алгоритми оцінювання основних параметрів; запропоновано методику випробування на чутливість гальмівної системи до початкової швидкості гальмування, що дозволяє оцінювати ефективність систем AВS/ESP у динамічних режимах. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання розробленої методики експериментальних досліджень на базі СТО або в умовах АТП для оперативного контролю технічного стану впускної системи та оцінки впливу опору повітряного фільтра на ефективність роботи двигуна. Підвищення достовірності результатів регулювань та ремонтних робіт; можливість використання методики у практиці СТО, навчальних лабораторіях та під час сертифікаційних випробувань.
Keywords: дизельний двигун; витрата палива; впускна система; датчик масової витрати повітря; повітряний фільтр; діагностування; паливна економічність.; система Common Rail