Підвищення ККД генератора за рахунок активного випрямлення - Котляренко, Павло Григорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – система синхронного випрямлення у м’якому гібридному автомобілі. Предмет дослідження – процеси функціонування систем синхронного випрямлення. Мета роботи – підвищення енергоефективності та економічності м’якого гібридного транспортного засобу. Проведено аналіз існуючої інформації про системи старт-стоп та м’які гібридні автомобілі. Розглянуто структуру, функції та режими роботи системи синхронного випрямлення. Проаналізовано вплив синхронного випрямлення на ефективність генератора м’якого гібридного транспортного засобу. Визначено яка з конфігурацій синхронного випрямлення та при яких умовах експлуатації є більш ефективною з точки зору економії енергії. Запропоновано систему мостового синхронного випрямлення для генератора на 48 В м’якого гібридного автомобіля. Запропоновано систему синхронного випрямлення для генератора на 12 В виконувати за схемою двонапівперіодного випрямляча із середньою точкою, що дозволяє підвищити енергоефективність та економічність гібридного автомобіля.
Keywords: м'який гібридний автомобіль; система старт-стоп; система активного випрямлення; трифазний мостовий випрямляч; блок управління синхронним випрямлячем