Проєкт реконструкції автомобільної дороги загального користування місцевого значення Р-33 «Об’їзд смт. Велика Михайлівка» км 0+000 - км 3+230,93 у Одеській обл. - Губар, Артем Михайлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
В дипломній роботі передбачено реконструкцію ділянки автомобільної дороги, яка пролягає через смт. Велика Михайлівка км 0+000,00 – км 3+230,93 обумовлена не задовільним станом покриття дорожнього одягу, яке є результатом зростання інтенсивності руху, зміною складу транспортних потоків та значним збільшенням в ньому великовагового транспорту. На основі результатів проведеного обстеження ділянки, встановлена значна кількість деформацій дорожнього покриття, кромки та узбіччя, які значно знижують експлуатаційні характеристики ділянки. Згідно з розрахунковими показниками перспективної інтенсивності руху і незадовільним станом дороги, визначена необхідність реконструкції і переведення ділянки дороги до Ⅲ категорії. Розглянуто питання покращення стану навколишнього середовища та зниження аварійних ситуацій. Запроєктований план траси ділянки автомобільної дороги з максимальним використанням вісі проїзної частини. При проєктуванні поздовжнього профілю визначено керівну відмітку з урахуванням покриття дорожнього одягу. Також запроєктований поперечний профіль земляного полотна. Для забезпечення водовідведення прийнято заміну двох існуючих водопропускних труб новими збірними залізобетонними. Передбачено влаштування тротуарів з бортовим каменем. Поверхневий водовідвід з проїзної частини здійнюється по лоткам уздовж бортового каменю у канави і далі направляється до водоскида і водогасника. З урахуванням незадовільного стану існуючого покриття розраховані конструкції дорожнього одягу для посилення та поширення. Для покращення умов та безпеки руху в процесі реконструкції на ділянці автомобільної дороги передбачена заміна існуючих знаків, нанесення розмітки та встановлення бар’єрного та перильного огородження. Розроблені заходи благоустрою на ділянці дороги, що підлягає реконструкції. Виконані розрахунки поточних витрат після реконструкції ділянки автомобільної дороги.
Keywords: реконструкція; інтенсивність руху; автомобільна дорога; план траси; поздовжній профіль; безпека руху; дорожній одяг