Administrative port fee as means of local authorities interest in the development of the port infrastructure - Kotlubai, Viacheslav; Redina, Yevgeniya; Khaiminova, Iuliia; Котлубай, В. О.; Редіна, Є. В.; Хаймінова, Ю. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
В роботі визначається вплив у фінансовій заінтересованості за рахунок частини коштів, що отримуються морськими портами від портових зборів міської влади у розширенні та оновленні портової інфраструктури. Метою статті є визначення основних напрямків у фінансовій зацікавленості, за рахунок коштів від портових зборів, міської влади у розвитку інфраструктури морських портів. Розглядається декілька варіантів передачі частини коштів, що отримуються портами від портових зборів та навантажувально-розвантажувальних робіт до місцевих бюджетів. Визначено, що найбільш доцільним варіантом є повернення до розподілу адміністративного портового збору на 10 % та 90 % з передачею останньої частини місцевим бюджетам. Закордонна практика показує, що міська влада може слугувати досить великим помічником у пошуку можливих інвесторів, наданні земельних ділянок, вирішенні питань щодо під’їзних шляхів тощо. Тому необхідно запровадження такого фінансового механізму, який би стимулював міську владу надавати максимальну допомогу у розвитку портової інфраструктури. Одним за таких механізмів може слугувати зарахування до місцевого бюджету частини від адміністративного портового збору.
Адміністративний портовий збір, як засіб заінтересованості міської влади у розбудові портової інфраструктури
Keywords: портові збори; адміністративний портовий збір; державний бюджет; тарифна політика; розвиток порту; 656.078+339.923