Розробка системи моніторингу сліпих зон вантажних транспортних засобів - Нагорний, Сергій Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення безпеки руху автобусів та вантажних транспортних засобів за рахунок розробки системи моніторингу сліпих зон та попередження про наявність інших учасників руху в цих зонах. Об'єкт роботи – підвищення безпеки руху та зручності керування великогабаритним транспортним засобом. Предмет роботи – визначення наявності об’єктів в сліпих зонах великогабаритного транспортного засобу. Робота присвячена питанням підвищення безпеки руху та зручності керування великогабаритним транспортним засобом. Автобуси та вантажні транспортні засоби мають більше сліпих зон порівняно зі звичайними автомобілями та іншими транспортними засобами через свої великі розміри. Тому аварії, спричинені цими важкими транспортними засобами, є більш смертельними та призводять до серйозних травм інших учасників дорожнього руху. Ці зіткнення, в сліпих зонах, можна визначити на ранній стадії за допомогою системи моніторингу сліпих зон транспортних засобів. В роботі розглянуто технічні аспекти систем моніторингу сліпих зон у вантажних автомобілях, проаналізовано методи визначення об’єктів у сліпих зонах транспорту, визначено переваги та недоліки існуючих методів та технологій. Проведено проектування системи моніторингу сліпих зон на основі вибраних методів та технологій. Запропоновано конструкцію та алгоритм роботи системи та її складових частин, здатних визначати та попереджати водія про наявність інших учасників руху в сліпих зонах великогабаритних транспортних засобів.
Keywords: сліпі зони ТЗ; радар; визначення відстані до об’єкта; система попередження; мікроконтролер