Система регулювання подачі додаткового повітря в дизель - Борисенко, Анатолій Миколайович; Борисенко, Євген Анатолійович; Богаєвський, Олександр Борисович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Винахід належить до галузі (конкретно потужного дизелебудування), а саме до пристроїв регулювання подачі повітря в дизель. Винахід призначений для покращення екологічних показників дизеля, за рахунок зменшення димності його відпрацьованих газів. Задача вирішується завдяки тому, що в систему введені додатковий неінвертуючий підсилювач, з коефіцієнтом підсилення, більшим за одиницю, і резистор, причому вхід підсилювача підключено до виходу блока управління, а вихід, через резистор, з'єднано з обмоткою реле. Вказані елементи дозволяють зменшити інерційність ланцюга включення електропневмоклапана подачі додаткового повітря, а відповідно пришвидшити надходження додаткового повітря в дизель при зміні рівня навантаження. Область застосування: системи управління подачею повітря в потужних стаціонарних дизельгенераторних установках промислових підприємств.
Keywords: енергетичне машинобудування; дизелебудування; пристрій регулювання подачі повітря; дизель