Дослідження акумуляторних батарей електромобілів та систем їх заряду - Казак, Дмитро Антонович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета роботи: підвищення екологічності та економічності транспортних засобів за рахунок застосування літій-іонних акумуляторних батарей та моделювання заряду та розряду акумуляторної батареї. Об’єкт роботи: процес дослідження літій-іонних акумуляторних батарей електромобілів та систем їх заряду, процес моделювання заряду та розряду акумуляторної батареї. Предмет дослідження: літій-іонні акумуляторні батареї для електромобілів та системи їх заряду. В результаті проведеного дослідження виконані наступні завдання: - обґрунтований об’єкт дослідження; - визначений принцип роботи та параметри літій-іоних акумуляторів; - проведено моделювання заряду та розряду акумуляторної батареї електромобіля: електричний процес, теплодинамічний процес, деградація акумуляторної батареї, дорожні випробування Nissan LEAF; - досліджені системи живлення та систем заряду електромобілів Nissan LEAF та BMW i3; - досліджені стандарти та системи заряду акумуляторів електромобілів в США та Європі; - розглянути питання охорони праці; - визначені висновки по роботі. Результати дослідження будуть корисними для студентів, аспірантів, інженерне-технічних робітників, що розробляють та обслуговують літій-іонні акмуляторні батареї для електричних транспортних засобів.
Keywords: електромобіль; літій-іонний акумулятор; електронна система керування; моделювання; система заряду; система управління батареєю; балансування акумуляторів