Організаційно-економічний механізм забезпечення інноваційної діяльності сучасного підприємства - Котляр, Артур Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єктом дослідження є товариство з обмеженою відповідальністю «ТПК «Омега-Автопоставка». Мета роботи – розробка комплексного підходу до управління операційною ефективністю підприємства на основі концепції ощадливого виробництва. Метод дослідження – методи аналізу та синтезу, групування і узагальнення, порівняльний аналіз, графічний метод, методи статистичного та економічного аналізу, експертні оцінки. Наукова новизна результатів дослідження полягає в розробці теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо імплементації технологій ощадливого виробництва в управління операційною ефективністю підприємства, шляхом моніторингу усталених причинно-наслідкових зв'язків між факторами впливу та операційною ефективністю, і впровадження в систему управління моделі управління операційною ефективністю підприємства. Результати дослідження відображають і розвивають теоретичні положення теорії управління, теорій ефективності та ефективності цілеспрямованих процесів, теорії чутливості систем управління, теорії організації, теорії процесного управління, в тому числі, процесів управління операційною ефективністю підприємства, теорії прийняття управлінських рішень на основі регулярного аналізу, оцінки та підвищення операційної ефективності шляхом впровадження концепції та інструментарію ощадливого виробництва. Практична значущість дослідження полягає в ефективній практиці впровадження розробленої моделі управління операційною ефективністю на основі концепції ощадливого виробництва та її компонентів у систему управління підприємством.
Keywords: операційна ефективність; ощадливе виробництво; фактори; модель управління