Вплив демографічної складової на рівень людського розвитку у регіонах України - Заклекта, О. І.; Сливка, О. А.; Zaklekta, Olga; Slyvka, Oksana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
У статті розглянуто демографічні складові регіонального індексу людського розвитку України та здійснено оцінку їх впливу на рівень людського потенціалу. Результати дослідження отримані на основі аналізу теоретичних підходів до вивчення концепції людського розвитку зарубіжними та українськими науковцями, практики її застосування в управлінні процесами людського розвитку на регіональному та державному рівні, оцінки статистичних даних щодо відтворення населення та його впливу на рівень людського потенціалу в регіонах України. Незважаючи на важливі напрацювання, у вітчизняному науковому середовищі існує потреба в узагальненні теоретичних висновків оцінки впливу демографічних процесів на розвиток людського потенціалу в регіонах України в контексті актуалізації процесів децентралізації. Предметом дослідження є процеси відтворення населення та їх вплив на рівень людського розвитку в регіонах України. Метою дослідження є аналіз демографічних процесів відтворення населення як одного з чинників впливу на людський розвиток в регіонах України з метою формування механізмів pабезпечення можливості зростання людського потенціалу. Методичними засадами дослідження є системний підхід до вивчення, узагальнення та аналізу показників відтворення населення та їх впливу на рівень людського розвитку в регіонах України. В дослідженні здійснюється аналіз показників, які характеризують рівень відтворення населення у регіонах України. Dідзначається, що низький рівень відтворення населення негативно впливає на перспективи людського розвитку в Україні та в її регіонах. Аналіз показників, які входять у блок «Відтворення населення» регіонального індексу людського розвитку дає можливість визначитись із сукупністю економічних, організаційних і соціальних заходів, спрямованих на підвищення рівня людського розвитку через відтворення населення. Одним із механізмів забезпечення високого рівня розвитку людського потенціалу є реалізація програм, направлених на підвищення рівня народжуваності, середньої очікуваної тривалості життя, зменшення дитячої смертності та підтримка заходів із забезпечення здоров’я нації, ефективність яких має зрости у процесі реформ, пов’язаних із централізацією державного управління. На рівні місцевих громад необхідно якісно формувати цілі та заходи, спрямовані на регіональний людський розвиток.
Тhe influence of demographic complex at human development in the regions of Ukraine
Keywords: концепція людського розвитку; людський потенціал; регіональний індекс людського розвитку; відтворення населення; демографічні процеси; concept of human development; human potential; regional index of human development; population reproduction; demographic processes; 314.01