Дослідження роботи самохідного скрепера на схилах - Куряной, Данило Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
У кваліфікаційній роботі проведено дослідження роботи самохідного скрепера на схилах. Об’єкт дослідження – процеси зберігання стійкості скрепера при транспортуванні ґрунту на схилі. Розроблено розрахункову схему роботи самохідного скрепера на схилі, визначено раціональні параметри роботи самохідного скрепера на схилі при статичному та дінамічному розрахунку. Граничний кут схилу втрати стійкості в положенні перекидання вперед, змінюється від 260 при порожньому скрепері до 380 при повністю завантаженному, а в положенні перекидання назад граничні кути склали 260 - 340 градусів. Виконане порівняння результатів показало, що відхилення між теоретичними розрахунками,комп’ютерним та фізичним моделюванням знаходиться в межах від 11 до 19%, на основі чого можна зробити висновок, що створені моделі є адекватними та допустимі для подальших досліджень руху самохідного скрепера на схилі.
Keywords: скрепер; модель; параметри; дослідження; сили; міцність; економіка