Аналіз закономірностей розподілу ДТП в Харківській області - Шадманов Наріман (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – показники аварійності на дорогах Харкова та Харківської області. Мета роботи - провести аналіз розподілу ДТП в місті Харкові та Харківській області. Метод дослідження: аналітичний, аналіз статистики ДТП. Проаналізовано сучасний стан проблеми аналізу статистики ДТП в Україні та світі. Проведено аналіз методів та засобів дослідження аварійності на основі аналізу статистики ДТП. Розроблена методика та проведений аналіз просторового розподілу ДТП, що були скоєні в місті Харкові у 2024 році, у вигляді теплових карт. Показано, що картина розподілу ДТП відображає структуру міської транспортної мережі: ДТП концентруються уздовж магістральних вулиць, а не розподіляються хаотично. Це свідчить про системний характер аварій та наявність вразливостей інфраструктури, які потребують інженерних рішень. ДТП зі смертельними наслідками в Харкові мають яскраво виражену географічну структуру, з домінуванням основних транспортних коридорів. Аналіз часових розподілів ДТП за місяцями року, днями тижня та годинами доби показав, що картина розподілу ДТП по місяцях року в цілому є рівномірною. Протягом робочих днів тижня середня інтенсивність ДТП в середньому вища, ніж у вихідні дні. В Харківській області зберігався типовий характер розподілу ДТП протягом доби, коли переважна більшість ДТП припадає на робочі години доби.
Keywords: організація дорожнього руху; безпека дорожнього руху; дорожньо-транспортна пригода; ефективність дорожнього руху; перехрестя; теплова карта ДТП