Оптимізація структури зварних з'єднань паропроводів ТЕС з метою збільшення експлуатаційного ресурсу - Сиренко, Тетяна Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об'єкт дослідження – процеси що відбуваються в зварних з’єднаннях паропроводів та викликають їх пошкоджуваність в процесі експлуатації. Мета роботи – вивчити структуру та властивості зварних з’єднань паропроводів теплоелектростанцій зі сталей 15Х1МФ та 12Х1М1Ф. Серед факторів, що обумовлюють конструкційну, технологічну та експлуатаційну пошкоджуваність зварних з'єднань, істотну роль відіграє структурний фактор. Вимушена зупинка енергоблоку потужністю 800 МВт, пов'язана з руйнуванням зварних з'єднань, що призводить до збитків близько 1 млн. грн. за добу. Модернізація обладнання теплоелектростанцій є дорогою операцією, а тому зниження інтенсивності пошкоджуваності, зварних з'єднань паропроводів із Cr – Mo – V теплостійких перлітних сталей за рахунок оптимізованої структури і властивостей є економічно доцільною. Представляється актуальним проведення досліджень фізико-хімічних процесів, що є основою оптимізації формування структури і властивостей зварних з'єднань з Cr – Mo – V теплостійких перлітних сталей, що дозволить значно збільшити термін їх експлуатації.
Keywords: пороутворення; мікротріщини; зварне з’єднання; паропровід; теплостійка сталь; зона термічного впливу; мікроструктура металу; макротріщини