Ризик-менеджмент в системі управління інтеграційними процесами в АПК - Гамма, Т. М.; Gamma, Tetyana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Автор досліджує проблематику підвищення ефективності здійснення злиття та поглинання на всіх етапах інтеграції підприємств в АПК, зокрема дана стаття присвячена розгляду питань щодо можливості поєднання принципів ризик-менеджменту (ERM), інструментарію збалансованої системи показників (BSC) та вартісно-орієнтованого управління (VBM) з метою вдосконалення системи управління ефективністю інтеграційними процесами. Предметом дослідження є економічні та управлінські відносини, що виникають у процесі інтеграції підприємств. Теоретичною та методологічною основою дослідження є фундаментальні концепції, гіпотези й результати досліджень вчених, які спеціалізуються в галузі управління ефективністю бізнесу. У рамках методології системного підходу було використано методи структурнофункціонального та емпіричного аналізу, синергетичний підхід. Автором було виділено та сформульовано низку загальних аспектів для всіх трьох систем управління,на цій основі розроблено інтегровану систему управління інтеграційними процесами; обґрунтовано метод переходу від оцінок ризику до оцінок ставки дисконтування; визначено граничний рівень ризику бізнесу, сформовано перелік чинників ризику, що визначають ризик укладання угоди, ризик інтеграції бізнесів, ризик отримання синергетичного ефекту. Розроблені теоретичні положення було апробовано на прикладі підприємств АПК та отримано позитивний результат, що доводить правильність та обґрунтованість наукової гіпотези. Подальше дослідження пов’язане з необхідністю розвитку системи управління, заснованої на поєднанні концепції управління за вартістю, інструментарію BSC і принципів комплексного ризик-менеджменту. Систему слід довести до процедури формування планових завдань окремим підрозділам, відображення в управлінському обліку, системі стимулювання.
Risk-management as a part of the agribusiness integration processes management
Keywords: ризик менеджмент; збалансована системи показників; управління вартістю; інтеграційні процеси; risk management; balanced scorecard; value based management; integration processes; 631.145:658