Створення високоточної 3D-моделі пам’ятника за допомогою лазерного 3D-сканування - Шарапова, Дарія Максимівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – пам’ятник «Вчителю, Педагогу, Вченому», встановлений у внутрішньому дворі Харківського національного автомобільно-дорожнього університету. Предмет дослідження – процес отримання цифрової моделі пам’ятник «Вчителю, Педагогу, Вченому» за допомогою технології лазерного 3D-сканування та подальша обробка отриманих даних у спеціалізованому програмному забезпеченні Trimble Business Center. Мета роботи – практична реалізація процесу лазерного сканування пам’ятника, побудова його тривимірної цифрової моделі та оцінка можливостей програмного забезпечення Trimble Business Center у контексті таких завдань. Метод дослідження – аналітичне узагальнення та систематизація наукової та технічної інформації з літературних та інших джерел. В результаті кваліфікаційної роботи було виконано: огляд сучасних технологій лазерного сканування в геодезії та архітектурі; характеристика технічних параметрів лазерного 3D-сканера Trimble TX6 та програмного забезпечення Trimble Business Center; опис об’єкта дослідження; виконання сканування пам’ятника з використанням наземного лазерного сканера; імпорт, реєстрація та очищення хмари точок у програмному середовищі Trimble Business Center; побудова високоточної тривимірної цифрової моделі пам’ятника.
Keywords: лазерне 3D-сканування; лазерний 3D-сканер Trimble TX6; Trimble Business Center; хмара точок; цифрова модель; наземне сканування