Облік розрахунків з постачальниками та шляхи його удосконалення на підприємстві - Сердюк, Тетяна Романівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Предмет дослідження – процес обліку, аналізу та аудиту розрахунків з постачальниками. Об’єктом дослідження є теоретичні, методичні та практичні аспекти обліку розрахунків з постачальниками на підприємстві. Мета роботи – удосконалення обліку розрахунків з постачальниками на підприємстві. Суб’єкт дослідження – Товариство з обмеженою відповідальністю «Владармет». Методи дослідження – статистичний, розрахунково-аналітичний, описовий, порівняльний, вертикальний та горизонтальний аналіз тощо. Розрахунки з контрагентами є важливою складовою фінансово-економічної діяльності будь-якого підприємства. Підприємства постійно ведуть розрахунки з постачальниками та підрядниками за придбані в них основні засоби, сировину, матеріали, товарно-матеріальні цінності, за виконані роботи та послуги. Тому в складі бухгалтерського обліку є актуальними розрахунки з постачальниками, що й обумовило обрання теми роботи. В процесі дослідження: розглянуто теоретичні аспекти розрахунків з постачальниками та підрядниками, а саме поняття, класифікацію та оцінку зобов’язань; планування кредиторської заборгованості; основні положення розрахунків; проведено економічний аналіз кредиторської заборгованості, в т.ч. за розрахунками з постачальниками; розглянуто організацію і методику обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками в ТОВ «Владармет»; виконано аудит розрахунків з постачальниками та підрядниками ТОВ «Владармет»; запропоновано вдосконалення організації обліку розрахунків з постачальниками в ТОВ «Владармет».
Keywords: підприємство; облік; зобов'язання; заборгованість; постачальники; аналіз; аудит