Дослідження технологій побудови цифрової моделі рельєфу ділянки місцевості за даними нівелювання та лазерного сканування - Болотченко, Ігор Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – рельєф ділянки місцевості на території університету, обраної для порівняльного аналізу результатів нівелювання та лазерного сканування. Предмет дослідження – технологічні процеси побудови цифрової моделі рельєфу (ЦМР) за даними нівелювання та даними наземного лазерного сканування. Мета роботи – дослідити, порівняти та оцінити точність і ефективність побудови цифрової моделі рельєфу за результатами нівелювання та наземного лазерного сканування, визначити переваги й обмеження кожного методу для практичного застосування в інженерній геодезії. В результаті кваліфікаційної роботи було виконано: аналіз сучасних методів отримання висотних даних місцевості; нівелювання по квадратах на обраній ділянці; обробка результатів нівелювання по квадратах; лазерне сканування цієї ж ділянки за допомогою сканера Trimble TX6; обробка результатів сканування у програмному середовищі Trimble Business Center; створення цифрових моделей рельєфу обома методами; порівняння отриманих ЦМР за точністю висотних відміток та щільністю даних; рекомендації щодо вибору оптимальної технології для різних типів інженерно-геодезичних завдань.
Keywords: лазерне 3D-сканування; нівелювання по квадратах; Trimble Business Center; хмара точок; цифрова модель; наземне сканування