Підвищення експлуатаційних властивостей виробів модифікуванням поверхневого шару - Семенчук, Влада Владиславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Отримані результати показали, що під впливом епілування (ЕП) у масивних стандартизованих циліндричних зразків зі сталі 20 не змінюється характер деформаційних кривих і їх властивості. На тонких зразка товщиною 1,2 мм ЕП призводить до значної пластифікації (δ зростає на 44 %, ψ на 57 % ) при майже незмінних показниках міцності Основною причиною пластифікації заготовок є заліковування поверхневих дефектів, що продовжує стадію пружно-пластичної деформації і ускладнює початок утворення зосередженої деформації, яка призводить до руйнування. ЕП суттєво покращує штампування низьковуглецевих листових сталей, змінюючи регламентовану категорію ВГ для сталі 08кп на значно вищу категорію ̶ ВОСВ. Модифікування поверхні також підвущує втомну міцність виробів і сприяє збільшенню довговічності. Результати досліджень переконливо доводять, що при практичному використанні поверхневе ЕП забезпечить покращення якості продукції, зростання довговічності ЕП, продуктивність праці і зменшення браку при виготовленні виробів методами холодного деформування.
Keywords: сталь 20; лист 08 кп; сталь 60с2; поверхневий шар; епіламування; деформація розтяганням; субструктура; міцність; втомна міцність; пластичність; шорсткість; проба еріксена; деформівність