Удосконалення системи мотивації персоналу на промислових підприємствах в умовах кризи - Чебанова, Д. В. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
Стаття присвячена дослідженню шляхів удосконалення системи мотивації персоналу на промислових підприємствах в умовах кризи, тому що саме мобілізація кадрового потенціалу та підвищення продуктивності праці дозволить підприємству підвищити свою ефективність в умовах оптимізації витрат. В статті надане визначення мотивації в у мовах економічної кризи. Розглянуті недоліки системи мотивації персоналу на промислових підприємствах в умовах фінансової кризи в Україні. Обґрунтована доцільність відмови від відрядної системи оплати праці і встановлення почасово-преміальної. Надані рекомендації по формуванню політики базової та змінної винагороди на промисловому підприємстві в умовах економічної кризи: розділення посад на рівні та проведення аналізу відповідності заробітних плат на підприємстві існуючому ринку заробітної плати в Україні, визначення об’єктивних показників оцінки результатів праці, розробка анкет для визначення якості виконання робіт працівниками, розробка «плаваючих окладів» для перехідного періоду, періодичний перегляд місячного окладу працівників, введення доплат за виконання додаткових об’ємів робіт (поєднання професій, розширення зони обслуговування, збільшення об’ємів робіт), збільшення окладу працівника при тимчасовому переводі на іншу посаду. Приведено перелік разових заохочувальних і компенсаційних виплат та обґрунтовано доцільність і ефективність їх застосування в умовах фінансової кризи. Обґрунтована раціональність застосування системи нематеріального стимулювання та приведено перелік ефективних нематеріальних стимулів в умовах економічної кризи. Висновком статті є визначення головних характеристик, якими повинна відзначатися ефективна система мотивації персоналу на промисловому підприємстві в умовах кризи: гнучкість, справедливість, відкритість для працівників та оперативність.
Keywords: мотивація; криза; промислове підприємство; стимулювання; заробітна плата; персонал; 331.101.3:338.124.4