Застосування іноземного досвіду у вдосконаленні інвестиційного законодавства України - Павленко, І. І.; Удовиця, К. О.; Pavlenko, Irina; Udovytsia, Kseniia (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Україна вже багато років знаходиться у кінці рейтингів інвестиційно привабливих країн. У статті надається спроба дослідити і узагальнити стан інвестиційного законодавства України, визначити основні його проблеми. Предметом дослідження є кодифікація інвестиційного законодавства України та перспективи впровадження в Україні. Об’єктом дослідження виступає сучасний стан законодавства України у сфері інвестиційної діяльності. Мета дослідження полягає у аналізі інвестиційного законодавства України та шляхи його систематизації, використовуючи міжнародний досвід для підвищення інвестиційного клімату України та повернення довіри вітчизняних та іноземних інвесторів. З метою одержання висновків у процесі роботи були використані відповідні методи дослідження: табличний і графічний метод відображення інформації при аналізі інвестиційного стану України, порівняння при аналізі економічного стану України та Марокко, систематизація та узагальнення – для розробки висновків дослідження. Розглянуто наукові праці зарубіжних і вітчизняних вчених, які зробили значний внесок у теоретичний аспект дослідження поняття кодифікації законодавства. Інформаційною базою послугувала офіційна статистика та дані звітів іноземних агентств, які здійснюють аналіз різноманітних показників у сфері інвестицій. В результаті роботи виявлені основні проблеми з якими стикаються інвестори в Україні, розглянуто індекс інвестиційної привабливості України, визначено концептуальну та технічну складність кодифікації інвестиційного законодавства. Крім того, у статті визначено основні переваги, які отримають вітчизняні та іноземні інвестори від впровадження інвестиційного кодексу.
Use of international experience to improve Ukraine investment legislation
Keywords: інвестиційна діяльність; інвестиційне законодавство; кодифікація; індекс обмеження прямих іноземних інвестицій; індекс інвестиційної свободи; інвестиційний клімат; investment activity; investment legislation; codification; foreign direct investment regulatory restrictiveness index; investment freedom index; investment climate; 330.3