Маркетингові та управлінські аспекти цифрової трансформації підприємств транспортно-логістичної системи - Невертій, Г. С.; Золотухін, О. О.; Nevertii, H.; Zolotukhin, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Цифрова трансформація підприємств транспортно-логістичної системи є ключовим фактором підвищення ефективності, конкурентоспроможності та якості обслуговування клієнтів. Сучасні підприємства транспортно-логістичного комплексу стикаються з викликами, пов’язаними з необхідністю впровадження цифрових технологій, автоматизації процесів та адаптації до змін у глобальній економіці. Відсутність чітких критеріїв оцінки цифрової зрілості підприємств створює труднощі для ефективного стратегічного планування. Метою роботи є розробка й апробація методики оцінки рівня цифровізації автотранспортних підприємств, що дозволить визначити поточний рівень цифрової зрілості, ідентифікувати слабкі місця та розробити рекомендації для подальшого розвитку. У дослідженні проведено аналіз існуючих методів оцінки цифровізації. Розроблена методика оцінки рівня цифровізації, що ґрунтується на трьох групах критеріїв: технологічні, організаційні та кадрові аспекти. Оцінювання здійснюється за бальною шкалою. Здійснено аналіз рівня цифровізації провідних українських підприємств транспортно-логістичного комплексу, Запропоновано адаптовану методику оцінки рівня цифровізації автотранспортних підприємств, яка враховує специфіку транспортно-логістичного сектору. Визначено основні показники та вагові коефіцієнти для оцінки цифрової зрілості. Проведено апробацію методики, що підтвердило її ефективність. Розроблена методика надає підприємствам транспортно-логістичної галузі інструмент для об’єктивного оцінювання рівня цифровізації, що дозволяє визначати напрями розвитку, залучати інвестиції у цифрові технології та підвищувати ефективність операцій. Крім того, методика може бути використана для розробки стратегій цифрової трансформації та адаптації бізнес-процесів до сучасних технологічних тенденцій.
Marketing and management aspects of digital transformation at enterprises in the transport and logistics system
Keywords: цифрова трансформація; транспортно-логістична система; оцінка рівня цифровізації; управління підприємством; маркетингові аспекти цифрової трансформації; digital transformation; transport and logistics system; digitalization assessment; enterprise management; marketing aspects of digital transformation; 65.012.34:656.07; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2025.45.251