Визначення параметрів програмно-адаптивного управління дорожнім рухом на перехресті міста - Халимон, Валерія Костянтинівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження: процес управління дорожнім рухом на регульованих міських перехрестях. Мета роботи: підвищення ефективності дорожнього руху шляхом визначення та оптимізації параметрів програмно-адаптивного управління на міському перехресті. Методи дослідження: аналітичний, математичне та матричне моделювання, імітаційне моделювання в середовищі Python. Отримані результати: розроблено математичну модель потокорозподілу на основі ймовірнісної матриці переходів, що дозволяє прогнозувати вихідні транспортні потоки без додаткових детекторів. Встановлено характер змін інтенсивності руху залежно від дня тижня та визначено оптимальні параметри світлофорного циклу для різних умов завантаження перехрестя. Запропоновано заходи програмно-адаптивного регулювання, які забезпечують зменшення затримок транспортних засобів, скорочення довжини черг та підвищення пропускної здатності перехрестя. Обґрунтовано вибір сучасних дорожніх контролерів для реалізації адаптивного управління.
Keywords: організація дорожнього руху; світлофорне регулювання; транспортний потік; перехрестя; адаптивне управління дорожнім рухом; затримки транспортних засобів