Використання системи Google Планета Земля Pro для створення ЦММ з метою варіантного проектування автомобільної дороги Первомайськ-Подгородня у Миколаївській області. - Назаренко, Владислав Олексійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Необхідність і доцільність дослідження зумовлена потребою в інженерно- геодезичних вишукуваннях для проєктування автомобільної дороги Первомайськ-Подгородня у Миколаївській області. Розглянуті діючі нормативи на інженерно-геодезичні вишукування. Розглянута характеристика району будівництва: клімат, температура повітря, рельєф навколо місця Первомайськ Миколаївській області. Розглянута методологія отримання геопросторових даних для варіантного проєктування автомобільної дороги: інсталяція програми Google Планета Земля, прокладання траси дороги, розбивка траси на пікети, встановлення плюсових точок, створення поперечних профілів, формування координат у програмі Google Планета Земля, перерахунок геодезичних координат WGS-84 у прямокутні координати СК-42 (СК-63). Отримано геопросторові дані для варіантного проєктування автомобільної дороги Первомайськ-Подгородня у Миколаївській області згідно розглянутій методології та побудовано цифрову модель місцевості.
Keywords: інженерно-геодезичні вишукування; варіантне проєктування; геопортал Google Планета Земля Pro; цифрова модель місцевості; геопросторові дані