Дослідження релаксаційних властивостей м’яких припоїв - Лючкова, Єлизавета Владиславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об’єкт досліджування – досліджування структури, механічних властивостей та релаксаційної стійкості зразки припоїв в вигляді фольги ПОС-61, ПОІн-48, МВ. Мета роботи – отримання даних про вплив температури на механічні властивості м’яких припоїв та міді, а також оцінювання релаксаційної стійкості визначених матеріалів в заданому інтервалі температур. Методи досліджування – комплекс механічних досліджувань з метою оцінювання механічних властивостей припоїв, кінетики релаксації напружень в різних температурних інтервалах, а також мікроструктурні досліджування фольг. Визначена методика вивчання механічних властивостей припоїв при короткочасних і більш тривалих випробуваннях. Результати досліджувань можуть бути використані на виробництві й у науково-дослідних роботах.
Keywords: паяння; припій; міцність; пластичність; релаксація; напружень; мікроструктура