Оцінка ефективності функціонування маршрутної мережі міста Прилуки під час дії воєнного стану - Буката, Владислав Максимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Одним із сучасних напрямків, що розвивається в транспортній науці, є дослідження та планування роботи громадського транспорту мегаполісів, з використанням ранспортних моделей міст. Такі моделі створюються за допомогою сучасних програмних продуктів та дозволяють дати ґрунтовну кількісну оцінку наслідків реалізації тих чи інших рішень у сфері пасажирського транспорту. Об’єктом дослідження є процес функціонування маршрутної мережі міста Прилуки. Метою роботи є оцінка ефективності функціонування маршрутної мережі міста Прилуки під час дії воєнного стану, за допомогою транспортної моделі, виконаної в програмному середовищі VISUM. Результати дослідження підтвердили негативний вплив війни на всі аспекти життєдіяльності, включаючи транспортну інфраструктуру, адже вона спричинила зменшення кількості транспортних засобів, скорочення рейсів та збільшення часу пересування, що безпосередньо пов’язано з наслідками військових дій.
Keywords: ефективність функціонування; критерій ефективності; маршрутна мережа; матриця кореспонденцій; міський пасажирський транспорт; транспортна модель