Автомобільний двигун потужністю 56 кВт на базі двигуна 4Ч 7,75 / 7,35 - Плигун, Максим Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об`єктом дослідження є бензиновий двигун МеМЗ-317, конвертований у бензо-газовий двигун 4Ч 7,75/7,35, з іскровим запалюванням, який встановлюється на легковий автомобіль Nubira вітчизняного виробництва. Мета роботи полягає в підвищенні надійності та техніко-економічних показників і поліпшенні екологічних показників робочого процесу бензо-газового двигуна 4Ч 7,75 /7,35 легкового автомобіля шляхом пристосування його для роботи як на бензині так і на стиснутому природному газі. В роботі розроблено проект автомобільного двигуна для легкового автомобіля Nubira на базі модернізованого двигуна 4Ч 7,75/7,35 з фазовим розподільним впорскуванням бензину або газу. Проведено вибір основних конструктивних і режимних параметрів двигуна. Виконано розрахунок робочого процесу двигуна, динамічний розрахунок, розрахунок на міцність поршня, шатуна, колінчастого валу. Наведено економічне обґрунтування доцільності використання бензо-газового циклу на двигуні, а також зроблено аналіз робочих умов при його проектуванні з точки зору охорони праці.
Keywords: робочий процес; розподільне впорскування бензину або газу; електроне управління моментом запалювання; двопаливна система впорскування; тепловий і динамічний розрахунок; розрахунок на міцність поршня; розрахунок колінчастого вала; економічне обгрунтування; охорона навколишнього середовища