Розробка технології виробництва вологих органомінеральних сумішей на асфальтобетонному заводі - Подосовський, Андрій (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Зроблений аналіз літературних джерел та експериментальних даних досліджень, стосовно взаємодії бітуму води та мінеральної поверхні, а також вплив поверхнево-активних речовин на адгезію бітуму до мінеральних матеріалів. Доведено доцільність використання вологих органо-мінеральних сумішей, при виробництві яких зменшуються енерговитрати та викиди забруднюючих речовин. У роботі виконані технологічні розрахунки режимів роботи заводу, запропоновано удосконалення окремих ліній, визначена потреба в матеріалах, склад та властивості бетонів з ВОМС, встановлені об’єми складів для матеріалів та витрати ресурсів при приготуванні сумішей. Вирішені питання з контролю якості робіт на заводі, охорони праці, виконані техніко-економічні розрахунки, які доводять доцільність застосування вологих органо-мінеральних сумішей.
Keywords: кам’яні матеріали; мінеральний порошок; бітум; вода; поверхнево-активні речовини; енергозбереження; волога органомінеральна суміш; технологія; фізико-механічні властивості; ефективність