Аналіз використання фонду заробітної плати на підприємстві - Івченко, Микита Костянтинович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об'єкт дослідження - формування та використання заробітної плати на підприємстві. Мета роботи - аналіз використання фонду заробітної плати на підприємстві та обгрунтування методичних та практичних рекомендацій щодо вдосконалення систем оплати праці на ТОВ «Вектор-XXI». Метод дослідження - індексний аналіз, метод коефіцієнтів, метод ланцюгових підстановок, метод абсолютних різниць, статистичний метод. Перевитрати фонду заробітної плати призводять до зростання собівартості продукції. Встановлено, головною причиною абсолютний перевитрат підприємства стало зростання середньорічної заробітної плати. Подальший аналіз зміни заробітної плати робітників за окремими категоріями професій дав змогу встановити основні причини перевитрат фонду заробітної плати. Зроблений аналіз структури фонду заробітної плати. Визначено обсяг і частку годинної, денної та місячної заробітної плати в загальному фонді заробітної плати працівників, частку простоїв цілоденних та внутрішньозмінних) а також інші втрати робочого часу. Охарактеризовано порядок обчислення заробітної плати працівників цеху. Визначено вплив співвідношення між темпами зростання заробітної плати і темпами зростання продуктивності праці на динаміку та частку витрат на оплату праці. Зроблені прогнозні розрахунки щодо резервів економії фонду заробітної плати на підприємстві.
Keywords: заробітна плата; фонд заробітної плати; продуктивність праці; собівартість; прибуток