Стратегічне цілевизначення підприємства торгівлі під час обґрунтування адаптаційних рішень - Гросул, В. А.; Филипенко, О. М.; Рачкован, О. Д.; Grosul, Viktoriia; Fylypenko, Olena; Rachkovan, Olga (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2016)
Метою статті є обґрунтування необхідності та розробка системи цілей для формування стратегії адаптації підприємства до мінливого середовища функціонування з урахуванням специфіки торговельної галузі. В статті на основі узагальнення досвіду з питань стратегічного цілевизначення і враховуючи сутнісні характеристики стратегії адаптації, визначено стратегічну спрямованість адаптації як забезпечення життєздатності і ефективності функціонування підприємства торгівлі в довгостроковій перспективі на основі динамічного балансу з бізнес-середовищем. З огляду на це процес адаптації економічного суб’єкта у сфері торгівлі пропонується спрямувати на досягнення трьох основних цілей: забезпечення на основі коригувальних впливів: а) виживання, б) стабільного положення на ринку, в) стійкого розвитку і ефективного функціонування в довгостроковій перспективі. У запропоновану сис- 28 тему цілей включено об’єкти стратегії адаптації, тому що саме на зміну їх стану і властивостей спрямовуються керуючі впливи стратегії для усунення або попередження негативних впливів бізнессередовища. Запропонована система цілей та об’єктів стратегії адаптації підприємства дає комплексне уявлення про напрями прийняття адаптаційних рішень та є підґрунтям для визначення комплексу заходів здійснення впливу на зазначені об’єкти адаптаційного управління.
Strategic goal-setting of trade enterprises during the justification of the adaptation solutions
Keywords: цілі; цілевизначення; стратегія адаптації; мінливе середовище; стратегічний процес; управління; підприємства торгівлі; goals; goal-setting; adaptation strategy; changing environment; strategic process management; businesses trading; 65.011.2