Розроблення інноваційної технології ремонту кузовних панелей складної геометричної форми із застосуванням комбінованого способу FDM-друку - Воронков, Станіслав Вячеславович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У кваліфікаційній роботі бакалавра розглянуто питання удосконалення технологій ремонту кузовних панелей автомобілів з використанням інноваційних адитивних методів, зокрема FDM-друку. Дослідження присвячене розробленню технології реверс-інжинірингу для відновлення локальних пошкоджень кузовних елементів складної геометричної форми шляхом створення полімерних накладок на основі 3D-сканування та подальшого виготовлення виробів за допомогою FDM-принтерів. У роботі виконано аналіз сучасного стану 3D-друку в ремонтному виробництві, вивчено конструктивні особливості обладнання (3D-сканери та FDM-принтери), технологічні можливості полімерних матеріалів, а також застосоване програмне забезпечення для побудови моделей. Запропонована автором технологічна схема включає сканування пошкоджених панелей, створення їх цифрових моделей, формування накладок та їх фізичне виготовлення. Проведено техніко-економічне порівняння із традиційними методами ремонту. Результати дослідження доводять ефективність запропонованої технології в умовах локального ремонту: зменшення трудомісткості, зниження вартості та підвищення точності відновлення. Робота має практичне значення для підприємств, що спеціалізуються на ремонті кузовних елементів автомобілів.
Keywords: міцність; полімерні матеріали; реверс-інжиніринг; пошкодження панелей; 3D-друк; 3D-сканер