Моделювання функціональних структур у системі управління промисловим підприємством - Глущевський, В. В.; Glushchevsky, Vyacheslav (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У статті розглянуто методологічні положення щодо синтезу моделі функціональної структури системи управління промисловим підприємством на засадах процесного управління. Предметом дослідження виступили бізнес-процеси промислового підприємства, їх взаємозв’язок і переплетіння. Мета дослідження полягає у розробці методології моделювання функціональної структури управління протіканням бізнес-процесів на промислових підприємствах. Методологічним базисом дослідження є синтез методів системного аналізу, структурного, мережевого та економіко-математичного моделювання, а також методів економічного та математичного аналізу. Здійснено опис бізнес-процесу промислового підприємства з позицій кібернетики. Розроблено економіко-математичний інструментарій, за допомогою якого здійснено формалізацію типової для промислового підприємства мережі бізнес-процесів у формі структурно-функціональної моделі. Обґрунтовано коректність та адекватність розробленої методики моделювання «стиків» між окремими бізнеспроцесами підприємства з використанням множини граф-моделей спеціальної структури. Використання даного методологічного базису та економіко-математичного апарату при вирішенні науковопрактичних завдань менеджменту підприємства суттєво розширює і поглиблює можливості економічного аналізу в процесі вирішення проблемних ситуацій та робить управлінські рішення більш ґрунтовними та ефективними.
Modeling of functional structures in industrial enterprise management system
Keywords: функціональна структура підприємства; мережа бізнес-процесів підприємства; система управління підприємством; методологія моделювання; структурно-функціональна модель; граф-модель; enterprise functional structure; enterprise business process network; enterprise management system; modeling methodology; structural functional model; graph model; 519.711:65:338.3