Дослідження зносу асфальтобетонного покриття з урахуванням впливу температури, вологості покриття і наявності агресивних середовищ - Сєдов, А. В.; Фоменко, О. О.; Siedov, A.; Fomenko, O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Одним з основних видів пошкоджень дорожніх покриттів є їх передчасний знос під впли-вом коліс транспортних засобів, у поєднанні з мінливими метеорологічними умовами на-вколишнього середовища. Аналізуючи природно-кліматичні фактори, можна встановити, що різні погодні умови мають різний вплив на стан дорожнього покриття. У статті розглянуто вплив температури, вологості й наявності розчинів хлористих протиожеледних матеріалів на процес стирання асфальтобетонного покриття в осінньо-зимовий період. Виникнення великих перепадів температури і вологості прискорює процеси старін-ня матеріалів, з яких виконані шари, впливаючи на їх довговічність і зносостійкість.
Investigation of the wear of asphalt concrete pavement taking into account the influence of temperature, moisture of the pavement and the presence of an aggressive environment
Keywords: асфальтобетонне покриття; знос; температура повітря; вологість; протиожеледні матеріали; asphalt concrete coatings; wear; air temperature; humidity; anti-icing materials; 625.851; 10.30977/BUL.2219-5548.2021.92.2.68