Особливості формування ліквації та її наслідки у виливках з високоміцного чавуну - Кропівний, В. М.; Босий, М. В.; Кузик, О. В.; Кропівна, А. В.; Молокост, Л. А.; Kropivnyi, Volodymyr; Bosyi, Mykola; Kuzyk, Olexandr; Kropivna, Alena; Molokost, Lyudmila (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
В статті наведено розрахунок коефіцієнтів міжфазового розподілу кремнію та марганцю між аустенітом та рідкою фазою сплаву. Одержана залежність взаємозв’язку коефіцієнта розподілу третього елемента Xi зі зміною температури аустенітно-графітної евтектики для систем Fe-C-Xi (Xi =Mn, Si). Показано, що кремній концентрується в аустеніті та ліквує в центр дендриту, при цьому марганець концентрується в рідині та ліквує на периферію дендрита.
Characteristics of the formation of the treatment and its consequences in castings made of high-magic iron
Keywords: високоміцний чавун; кулястий графіт; кристалізація; ліквація; фаза; розподіл; high-duty cast iron; spherical graphite; crystallization; segregation; phase; distribution; 621.891