Підвищення ефективності експлуатації двобалкового мостового крану вантожопідйомністю 10 т - Танакова, Марина Юріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Підйомно-транспортні машини і механізми є основними засобами механізації та автоматизації вантажно-розвантажувальних робіт у всіх галузях промисловості і сільського господарства. Об’єкт дослідження – двобалковий мостовий кран. Метою роботи є підвищення ефективності експлуатації двобалкового мостового крана за рахунок встановлення додаткового механізму підйому-опускання вантажу. У роботі було доведено, що комп'ютерне моделювання механізмів, вузлів та деталей мостових кранів є важливою елементом формування оптимальних проектних рішень конструкцій мостових кранів. Наведено алгоритм проектування мостового крана, виявлені функціональні залежності енергетичних характеристик механізмів руху та підйому вантажу.озглянуто питання, які пов’язані із основними розрахунками і вибором елементів мостового крану для роботи з вантажами вагою від 2 до 10 тон. Розраховано економічний ефект від використання крану. Розглянуто питання охорони праці при експлуатації крану та безпеки при НС.
Keywords: мостовий кран; комп’ютерне моделювання; механізм підйому; вантажопідйомність; поліспаст; кінцева балка; додатковий механізм; надзвичайна ситуація