Особливості формування структури та властивостей поверхневих шарів, наплавлених порошковими дротами, системи Fe-Ti-B-C - Присяжнюк, Павло Миколайович; Шлапак, Любомир Степанович; Трощук, Любомир Любомирович; Prysyazhnyuk, Pavlo; Shlapak, Liubomyr; Troshcuk, Liubomyr; Присяжнюк, Павел Николаевич; Шлапак, Любомир Степанович; Трощук, Любомир Любомирович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
У цій роботі із використанням методики CALPHAD здійснено термодинамічний аналіз системи Fe-Nb-Mo-Ti-V-C у концентраційних діапазонах, які відповідають сплавам для наплавлення на основі Fe, легованих карбідними фазами у рівних об’ємних кількостях. Проведено основні експериментальні дослідження та продемонстровано, що за умов вибраного способу легування в структурі формуються багатокомпонентні карбідні фази із підвищеною твердістю.
Prospects of development of Fe-based hardfacing materials by its complex alloying with Nb, Mo, Ti and V carbides
Перспективы разработки материалов для электродуговой наплавки на основе железа при комплексном легировании карбидами Nb, Mo, Ti и V
Keywords: наплавлення; порошкова стрічка; CALPHAD; комплексні карбіди; твердорозчинне зміцнення; hardfacing; flux-cored wire; Calphad solid solution; hardnening; наплавка; порошковая лента; комплексные карбиды; твердорастворное упрочнение; 621.791.927.5; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.91.0.192