Аналіз сутності поняття економічної безпеки підприємства - Лисенко, Аліна Олександрівна; Грабар, Дмитро Олександрович; Лысенко, Алина Александровна; Грабарь, Дмитрий Александрович; Lysenko, Alina; Grabar, Dmytro (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Мета. Метою дослідження є розкриття сутності поняття «економічна безпека підприємства» з точки зору різних науковців та аналіз зазначеної категорії. Методика дослідження. Для досягнення зазначеної мети, у роботі використано метод угруповання, який було застосовано при виявленні підходів до визначення сутності досліджуваного поняття «економічна безпека підприємства». Результати. У роботі досліджено систему визначень поняття «економічна безпека підприємства» з точки зору різних вчених, де саме поняття «економічна безпека підприємства» розглядається з таких напрямків як: стан ефективного використання ресурсів, стан виробничої системи, наявність конкурентних переваг, стан економічного розвитку, гармонізація економічних інтересів. Проведено аналіз визначень наукового поняття «економічна безпека підприємства», де зазначено, що, з однієї сторони, економічна безпека підприємства представляє собою універсальну категорію, а з іншої – до розкриття її сутності можна підійти з різних боків і тлумачити це визначення, опираючись на певну особливість бачення. Стабільність і успішність функціонування підприємства, досягнення його стратегічних цілей, а також збільшення прибутку неможливе без належного рівня економічної безпеки. Економічна безпека підприємства є визначною для економічної безпеки суспільства, особливо в сьогоденні, де світова криза диктує свої умови для виживання не тільки в Україні, а в більшості розвинених країн. Наукова новизна. У ході наукового дослідження було виділено такі основні цілі економічної безпеки підприємства: забезпечення фінансової ефективності функціонування підприємства, максимальне використання технологічного потенціалу фірми і підвищення її конкурентоспроможності, досягнення ефективної організаційної структури та управління підприємством, забезпечення високого рівня кваліфікації кадрів, високий рівень екологічності підприємства, тобто мінімізація шкідливих викидів у навколишнє середовище, забезпечення надійності правового захисту функціонування підприємства, інформаційний захист. Практична значущість. Сферою застосування результатів дослідження є будь-яка галузь, що сприяє економічному розвитку і функціонуванню держави на належному рівні.
Анализ сущности понятия экономической безопасности предприятия
Analysis of the essence of the economic security concept of enterprise
Keywords: економічна безпека; безпека суспільства; підприємство; ресурси; ефективність функціонування; экономическая безопасность; безопасность общества; предприятие; ресурсы; эффективность функционирования; economic security; public safety; enterprise; resources; efficiency of the functioning; 338.47; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.24.0.101