Дослідження структури та властивостей зварних з’єднань зі сталі 09Г2С - Абраамян, Геворг Манвелович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Об'єкт досліджень – сталь марки 09Г2С. Предмет дослідження – зразки таврових зварних з'єднань, виконані феритно-перлітним і аустенітно-мартенситним матеріалами. Мета цієї роботи полягала в тому, щоб встановити вплив ремонтного зварювання на структуру і властивості зварних з'єднань сталі 09Г2С. Показано, що структура та ударна в'язкість первинних і одноразово відремонтованих зварних з'єднань сталі 09Г2С близькі за своїми показниками. ремонтне зварювання з'єднань, що зазнають в процесі експлуатації циклічні й ударні навантаження, слід здійснювати в основному комбінованим матеріалом. Кореневі та заповнюючи шари шва повинні виконувати з використанням матеріалів, які дозволяють забезпечити його високу холодостійкість. Встановлено, що для підвищення циклічної міцності зварних з'єднань на його поверхні повинні формуватися напруження стиснення. Це досягається при наплавленні заверювального шару шва аустенітно-мартенситним матеріалом. Значення холодностійкості таких з'єднань не поступаються аналогічним показникам зварних з'єднань, виконаних матеріалами, які традиційно використовуються для зварювання сталі 09Г2С.
Keywords: сталь; структура; ударна в'язкість; ремонтне зварювання