Основи ефективного використання екологічно-чистих автомобілів - Бажинов, Олексій Васильович; Бажинова, Тетяна Олексіївна; Кравцов, Михайло Миколайович (Видавництво ФОП Панов А. М., 2018)
Монографія присвячена обґрунтуванню ефективного використання електричних і гібридних транспортних засобів з метою їх широкого впровадження у виробництво і мінімізації екологічної небезпеки існуючих двигунів внутрішнього згоряння. Лаконічно обґрунтовано теоретичні засади тягових систем екологічно-чистих автомобілів, наведені основні типи тягових систем, виконаний аналіз енергетичних режимів тягових систем, показані їх експлуатаційні характеристики, наведені критерії ефективності та продуктивності екологічно-чистих автомобілів. Важливу роль в монографії має безпека при зарядці електро і гібридних транспортних засобів. Аналіз наявних зарядних станцій, видів акумуляторних батарей, їх конструктивних параметрів показав існуючу пожежну небезпеку, яка відбувається при недотриманні елементарних заходів технологічних режимів, норм і правил пожежної безпеки. Дуже важливим і необхідним, при експлуатації електромобілів і гібридних автомобілів є контроль магнітного поля в результаті руху цих транспортних засобів в реальному масштабі часу, який формується наприклад, для пожежної, електромагнітної і екологічної безпеки. Монографія призначена для науковців, аспірантів, студентів, а також фахівців і ентузіастів, пов'язаних з проектуванням, експлуатацією, ремонтом і переобладнанням автомобілів.
Keywords: електромобіль; гібридний автомобіль; забруднення атмосферного повітря; транспортні засоби; 629.3+504