Дослідження тягового електроприводу з асинхронним двигуном для електромобіля - Щербак, Михайло Павлович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Мета роботи: дослідження асинхронного електроприводу та способу аналізу його електромеханічних процесів і характеристик. Об’єкт дослідження: визначення електромеханічних характеристик асинхронного електроприводу. Предмет дослідження: тяговий електропривод електромобіля. В ході виконання дипломної роботи запропоновано систему, що дозволяє генерувати трифазний струм змінної частоти від джерела постійної напруги, що надає можливості управляти частотою і моментом на валу асинхронного двигуна в широких межах, необхідних для транспортних умов. Управління силовими транзисторами інвертора в широтно-імпульсному режимі за законом синуса дозволяє отримувати струм в обмотках двигуна синусоїдальної форми, що суттєво покращує економічні характеристики приводу, та зменшує нагрів двигуна. Проведено розрахунок параметрів тягового електроприводу електромобіля з асинхронним двигуном і системою вентильного керування, який показав, що для електромобіля, який експлуатується в міських умовах з максимальною швидкістю руху 100 км/год і добовим пробігом до 150 км достатньо асинхронного двигуна потужністю 30 кВт і акумуляторної батареї 37,5 кВт·год.
Keywords: електропривод; асинхронний двигун; керування асинхронним двигуном; електромобіль; тяговий електропривод