Епіламування поверхні як спосіб пластифікації холоднокатаних низьковуглецевих сталей - Дощечкіна, І. В.; Татаркіна, І. С.; Дощечкина, И. В.; Татаркина, І. С.; Doschechkina, І. V.; Tatarkina, І. S. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Установлено вплив епіламування поверхні на поведінку виробів у процесі розтягання та їх механічні властивості. Доведено також суттєве підвищення технологічної пластичності та покращення штампування низьковуглецевих автолистових сталей. Оцінена за методом Ерексена здатність листа зі сталі 08кп до витягування змінюється від групи ВГ до значень, що перевищують вимоги ВОСВ, які згідно з ГОСТ 9045-93 регламентуються тільки для сталі кращої якості 08Ю. Цей ефект пов’язаний зі зміною поведінки листа під час деформування (без зміни властивостей матеріалу листа) за рахунок покращення чистоти поверхні та «заліковування» поверхневих дефектів.
Эпиламирование поверхности как способ пластификации холоднокатаных низкоуглеродистых сталей
Epilamization of surface as a way to plasticize cold-rolled low carbon steel
Keywords: холоднокатана сталь; тонкий лист; епіламування; шорсткість поверхні; міцність; пластичність; розтягання; штампування; здатність до витягування; холоднокатаная сталь; тонкий лист; эпиламирование; шероховатость поверхности; прочность; пластичность; растяжение; штампуемость; способность к вытяжке; cold-rolled steel; thin sheet; pilation; surface roughness; strength; ductility; tensile; stamping formability; extrusion ability; 669.017:621.73; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.88.1.17