Комплексна магістерська робота: «Підвищення екологічності транспорту в умовах функціонування мегаполісів з урахуванням ландшафтних можливостей». Ч.1 «Аналіз нормативно-правового підґрунтя для впровадження зелених технологій на річковому транспорті» - Єгорова, Наталія Євгеніївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об’єкт дослідження – річковий транспорт України. Предмет дослідження – чинники впливу річкового транспорту на екологічну безпеку довкілля. Мета роботи – аналіз європейського досвіду моделей розвитку транспортної інфраструктури, розроблення рекомендацій щодо вирішення проблем аналізу нормативно-правового підґрунтя для впровадження зелених технологій на річковому транспорті та його впливу на якість міського середовища і здоров'я населення. Метод дослідження – загальнонауковий, теоретичний, емпіричний та спеціальний. В роботі проведений аналіз нормативно-правового підґрунтя щодо перспективних напрямків впровадження зелених технологій на річковому транспорті, вплив річкового транспорту на довкілля в межах України, та визначення сучасного стану забруднення здійснювались за допомогою загальнонаукових, теоретичних методів досліджень. За допомогою емпіричних методів та спеціальних методів досліджень визначено основні критерії розвитку альтернативних транспортних перевезень. Розробленні рекомендацій із вдосконалення річкового транспорту, модернізації та впровадження зелених технологій на річковому транспорті, зокрема в межах мегаполісів України та аналіз отриманих даних.
Keywords: річковий транспорт України; вплив транспорту на довкілля; модернізація