Вплив сезонних умов на процеси зміни експлуатаційної якості автомобілів - Анацький, Микола Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Найважливіший вид закономірностей – закономірності впливу умов експлуатації на зміну якості автомобілів. В тій чи іншій мірі вони досліджувалися багатьма фахівцями з часу початку виробництва автомобілів. Раніше виконаними дослідженнями встановлено вплив сезонних факторів і сезону експлуатації на деякі показники якості автомобілів. При розгляді зазначених процесів в якості осі координат використовується напрацювання автомобілів. Тобто процес розглядається в розрізах рівних напрацювань групи автомобілів. На практиці ж пробіги окремих автомобілів за один і той же період часу суттєво відрізняються. Умови та інтенсивність експлуатації циклічно (сезонно) змінюються в часі, тому інтенсивність відмов, витрачання ресурсів не постійна і змінюється не лише внаслідок збільшення напрацювання, але і має періодичні коливання, пов'язані із зазначеними причинами.
Keywords: автомобіль; дослідження; експлуатація; закономірність; наробітка; ремонт; трудомісткость; якість