Аналіз цінової політики установ державного санітарноепідеміологічного контролю - Деділова, Тетяна Вікторівна; Токар, Інна Іванівна; Дедилова, Татьяна Викторовна; Токарь, Инна Ивановна; Dedilova, Tetiana; Tokar, Inna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
Мета. Аналіз практичних засад реалізації цінової політики установ державного санітарно-епідеміологічного контролю та виявлення недоліків ціноутворення як факторів зниження ефективності їх комерційної діяльності. Методика дослідження. В роботі використано наступні методи: діалектичний метод (при виявленні причинно-наслідкового зв’язку результатів комерційної діяльності з процесом ціноутворення); аналітичний метод (для систематизації інформації щодо надання обсягів платних послуг); спостереження та узагальнення (для формування переліку недоліків процесу ціноутворення підприємства як факторів зниження ефективності його комерційної діяльності). Результати. У дослідженні визначено, що Лабораторія працює на специфічному ринку ветеринарно-санітарних платних послуг (експертиз), де конкуренція характерна тільки в межах регіональних державних лабораторій. У зв’язку з цим у формуванні її цінової політики враховуються специфічні фактори, пов’язані зі складністю прогнозування попиту на ветеринарносанітарні послуги. В роботі акцентовано увагу на тому, що ціни на послуги Лабораторії формуються на основі Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України. Також встановлено, що головним недоліком у ціновій політиці підприємства є слабкий рівень дослідження ринку, відсутність системи знижок постійним клієнтам. Наукова новизна. Отримав подальший розвиток теоретико-методичний підхід до ціноутворення на послуги, що надаються установами державного санітарно-епідеміологічного контролю, шляхом побудови переліку недоліків їх цінової політики, який, на відміну від існуючих підходів, дозволяє поєднати в діяльності таких установ принципи нормативного ціноутворення та комерційної діяльності. Практична значущість. Результати дослідження можуть бути взятими за основу розробки методичних рекомендацій щодо формування цінової політики підприємств і установ державного санітарно-епідеміологічного контролю на регіональному рівні.
Анализ ценовой политики учреждений государственного санитарноэпидемиологического контроля
Analysis of price policy of state institutions sanitary and epidemiological control
Keywords: санітарно-епідеміологічний нагляд; лабораторна діагностика; ветеринарно-санітарна експертиза; цінова політика; послуга; виторг; санитарно-эпидемиологический надзор; лабораторная диагностика; ветеринарно-санитарная экспертиза; ценовая политика; услуга; выручка; sanitary-epidemiological control; laboratory diagnostics; veterinary-sanitary expertise; price policy; service; sales; 338.534; 10.30977/PPB.2226-8820.2018.21.0.40