Поліпшення якості та підвищення продуктивності виробництва згорнуто-паяних трубок зі сталі 08кп - Дуліч, Дарина Владиславівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
В дипломній роботі виконується дослідження процесу швидкісного рекристалізаційного відпалу, перестарювання, індукційного паяння сталі 08 кп, призначеної для виготовлення згорнуто-паяних трубок. Мета роботи – покращення технологічних і службових характеристик сталі 08 кп, призначеної для виготовлення згорнутих паяних трубок. Методи дослідження – металографічний аналіз, електронна мікроскопія, визначення механічних властивостей. Встановлені оптимальні параметри двостадійної швидкісної знеміцнювальної термічної обробки - рекристалізаційного відпалу і перестарювання заготовок зі сталі 08кп для згорнуто паяних трубок малого діаметра. Розроблені режими швидкісної термообробки заготовок та короткочасного індукційного паяння трубок з наступним перестарюючим відпуском дозволили отримати найкращий комплекс їх властивостей, який відповідає вимогам споживача і запобігає деформаційному старінню трубок з часом. Рекомендовані технології знеміцнювальної термічної обробки холоднокатаних заготовок для згорнуто-паяних трубок, а також заміна паяння в муфельній печі на індукційне суттєво скорочують термін їх виготовлення, що дозволить об’єднати ці процеси в одну поточну лінію, покращити якість та підвищити продуктивність виготовлення трубок.
Keywords: сталь 08кп; холоднокатаний лист; згорнуто паяна трубка; швидкісний рекристалізаційний відпал; індукційна пайка; структура